Slodkaciaza logo

Napoje

Woda stanowi główny składnik naszego organizmu, warunkuje prawidłowy przebieg wszystkich procesów w nim zachodzących. Dla kobiet w ciąży jest jeszcze bardziej istotna, gdyż jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju tkanek płodu oraz dla stworzenia środowiska dla rozwoju dziecka (produkcja płynu owodniowego). Zmiany fizjologiczne zachodzące w organizmie kobiety ciężarnej oraz wzrost i rozwój płodu powodują, że w trakcie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na płyny. Jest to związane m.in. z wzrostem objętości krążącej krwi w organizmie przyszłej mamy (objętość osocza wzrasta o 30-50% w porównaniu do okresu przed ciążą), zwiększeniem objętości nerek (do 30% u kobiet w ciąży), wyższą aktywnością wydzielniczą gruczołów endokrynnych (głównie przysadka mózgowa, tarczyca i łożysko), rozwojem tkanki gruczołowej piersi i produkcją siary oraz mleka, masą płodu, macicy, łożyska i płynu owodniowego. Odpowiednie nawodnienie pozwala na utrzymanie prawidłowej masy ciała podczas ciąży, przyczynia się do wzrostu wydolności tlenowej organizmu, zapobiega bólom głowy, uczuciu zmęczenia i obniżonej koncentracji. Reguluje ciśnienie krwi i temperaturę ciała oraz pomaga w usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii.

Dlatego też prawidłowe nawodnienie i odpowiedni dobór płynów są niezbędne, szczególnie gdy jesteś w Słodkiej Ciąży. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w Polsce kobiety w ciąży powinny spożywać śr. 2-2,5 l wody dziennie. Jest to całkowita ilość płynów spożywanych codziennie, czyli w napojach i innych produktach spożywczych, jak owoce, warzywa, zupy i inne. Przyjmuje się, że w prawidłowo zbilansowanej diecie ok. 1/3 zapotrzebowania na wodę realizujemy z posiłków stałych (ok. 750 ml przy dziennym zapotrzebowaniu 2,5 l), a pozostałe 2/3 z napojów. Indywidualne zapotrzebowanie na płyny jest uzależnione m.in. od masy ciała, ilości tkanki tłuszczowej, rodzaju spożywanej żywności, aktywności fizycznej oraz temperatury i wilgotności pomieszczeń. Dodatkowa strata wody wymagająca jak najszybszego uzupełnienia ma  miejsce przy intensywnych potach, biegunce, wymiotach i gorączce.
 

Najbardziej wskazane dla kobiet w ciąży jest picie wody. Eksperci wskazują, że woda powinna stanowić 60-80% wszystkich wypijanych płynów w ciągu dnia. Wskazane są wody źródlane i niskozmineralizowane (suma składników mineralnych nie powinna przekraczać 500 mg/litr), bogate w jony magnezu i wapnia, ale o niskiej zawartości jonów sodu (poniżej 20 mg sodu na litr). Można dodatkowo wybrać niesłodzone herbaty rooibos, ziołowe dozwolone dla kobiet ciężarnych oraz herbaty owocowe.

Herbaty biała, czarna, czerwona i zielona oraz kawa nie są wskazane w dużych ilościach ze względu na zawartość kofeiny (ogółem do 2 szklanek dziennie słabego naparu). Dodatkowo zapotrzebowanie na płyny można uzupełniać jedząc  zupy, pijąc soki owocowe lub warzywne oraz mleko i napoje mleczne. W tych ostatnich przypadkach należy pamiętać iż cukrzyca ciążowa wiąże się z ich spożywaniem w ograniczonej ilości:

  • soki owocowe lub warzywne - wybieraj tylko naturalne, niedosładzane, o niskim indeksie glikemicznym i wypijaj max. 100 ml soku dziennie rozcieńczonego wodą
  • mleko i napoje mleczne (jogurt naturalny, kefir, maślanka) – ze względu na wysoką zawartość cukrów szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, gdy jesteś w Słodkiej Ciąży spożywaj je małymi  porcjami – 100 ml na jeden posiłek.

Gdy masz cukrzycę ciążową unikaj:

  • słodzenia napojów (zarówno cukrem, jak i miodem oraz innymi syropami roślinnymi),
  • słodzonych napojów gazowanych i napojów energetycznych,
  • napojów, nektarów i syropów owocowych i owocowo-warzywnych z dodatkiem cukru,
  • ogranicz również naturalne soki owocowe lub warzywne do 100 ml dziennie (pij rozcieńczone wodą).

Woda butelkowana

Woda butelkowana, potocznie nazywana mineralną (choć jest to duże uogólnienie) ze względu na sposób pozyskiwania i skład dzieli się na:

  • naturalne wody mineralne – są pozyskiwana z podziemi, charakteryzują się stałym składem chemicznym i zróżnicowanym składem mineralnym . Mogą dostarczać określone składniki mineralne (np. magnez, wapń, jod, fluor), przez co charakteryzują się właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi.  Zawierają większe stężenie minerałów niż woda źródlana. Wody mineralne są jedynym rodzajem wód mogących w swym nazewnictwie używać określenia „naturalne”. 
  • wody źródlane – pozyskiwane są z płytszych warstw podziemnych, najczęściej występują w postaci niskozmineralizowanej.  Są to wody przydatne do stałego stosowania bez ograniczeń dotyczących wieku i stanu zdrowia.
  • wody stołowe -  powstają przez dodanie naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych zawierających co najmniej jeden składnik mający znaczenie fizjologiczne, taki jak: sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany lub węglany do wody źródlanej.
  • wody lecznicze - pochodzą z głębokich warstw wodonośnych odizolowanych od zanieczyszczeń środowiska zewnętrznego, dlatego są pierwotnie czyste. Mają dużą zawartość niektórych składników mineralnych (zawartość całkowita waha się od 2000 nawet do 24 000 mg/l) i właśnie temu zawdzięczają swoje silne właściwości terapeutyczne.

Pod względem zawartości składników mineralnych, wody butelkowane dzielimy na:

  • wody bardzo niskozmineralizowane zawierające poniżej 50 mg składników mineralnych na litr wody,
  • wody niskozmineralizowane zawierające w 1l 50–500 mg składników mineralnych,
  • wody średniozmineralizowane zawierające w 1l od 500 do 1500 mg tych składników,
  • wody wysokozmineralizowane o ogólnej mineralizacji powyżej 1500 mg rozpuszczonych składników mineralnych w 1l. 

Naturalne wody mineralne wysokozmineralizowane (powyżej 1500 mg/l) nie powinny być stosowane jako wody do codziennego, stałego spożycia, a stosowane jedynie w określonych sytuacjach wynikających z potrzeb zdrowotnych bądź pite sporadycznie.

Dla kobiet w ciąży najbardziej wskazane są wody źródlane i niskozmineralizowane, bogate w jony magnezu i wapnia, ale o niskiej zawartości jonów sodu (poniżej 20 mg sodu na litr).

Woda gazowana czy niegazowana?

Rodzaj wody, którą pijesz gdy jesteś w ciąży – z bąbelkami czy bez – zależy od Twoich preferencji. Jeśli nie masz żadnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i wolisz wodę gazowaną, nie ma powodu, żebyś z niej rezygnowała. Pamiętaj jednak, że dwutlenek węgla zawarty w wodzie gazowanej może powodować wzdęcia i zgagę. W takiej sytuacji warto jest zamienić wodę gazowaną na lekko gazowaną lub niegazowaną.

Wody butelkowane smakowe – choć upodobnione do wód mineralnych, nie mają z nimi nic wspólnego, bliżej im do napojów gazowanych. Najczęściej w ich składzie pojawiają się: cukier, syrop glukozowy, glukozowo-fruktozowy, inne substancje słodzące (np. aspartam i acesulfam K), aromatybenzoesan sodu.  Zawartość cukru sprawia, że produkty te mają wysoki indeks glikemiczny, a po ich spożyciu gwałtownie wzrasta poziom cukru we krwi.  To nie sprzyja kontroli glikemii. Stąd też butelkowane wody smakowe, tak jak napoje gazowane nie są dobrym wyborem, gdy masz cukrzycę ciążową. Ilość cukru w wodach smakowych jest  bardzo zbliżona do tej, która znajduje się w słodkich napojach gazowanych (odpowiednio 6–9 g/100 ml i 10–11 g/100 ml).
 

Kofeina w ciąży

Kofeina naturalnie występuje w kawie i niektórych herbatach: czarnej, zielonej, białej oraz w mniejszych ilościach w kakao i czekoladzie. Ze względu na to, że kofeina łatwo wchłania się w organizmie oraz przechodzi przez łożysko do płynu owodniowego (badania wykazały, że już w 7-8 tygodniu ciąży stężenie kofeiny we krwi matki i płodu jest takie samo), eksperci zalecają ograniczenie jej spożycia w okresie ciąży.

Dlaczego? Z dwóch powodów: u ciężarnej kobiety z powodu zmian hormonalnych znacząco obniża się aktywność enzymu CYP 1a2 w 95% odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny, przez co okres rozkładu kofeiny jest 2 - 4 krotnie wydłużony, a niedojrzała wątroba płodu wolniej metabolizuje kofeinę. U dorosłego człowieka okres rozpadu kofeiny trwa ok. 4 godziny, u kobiety ciężarnej do 16 godzin, a u płodu wydłuża się średnio do 150 godzin. Tak długi okres ekspozycji malucha na kofeinę, stwarza zagrożenie dla rozwoju płodu. Uważa się, że niekorzystne działanie kofeiny związane jest z zakłóceniem łożyskowego przepływu krwi i w związku z tym z upośledzeniem transportu substancji odżywczych dla płodu, co może przyczyniać się do zmniejszonej masy urodzeniowej dziecka. Negatywnym skutkiem picia napojów z kofeiną w trakcie posiłku może być również niedokrwistość. Jest to spowodowane tym, że polifenole zawarte w kawie czy herbacie wiążą żelazo niehemowe i w ten sposób ograniczają jego wchłanianie z przewodu pokarmowego. 

Jak ilość kofeiny jest więc bezpieczna w ciąży? Eksperci zalecają by nie przekraczać dawki 200-300 mg na dzień:

  • wg zaleceń WHO i FDA (Światowa Organizacja Zdrowia i Amerykańska Agencja Żywności i Leków) bezpieczna dla mamy i dziecka ilość kofeiny to do 300 mg dziennie
  • wg zaleceń EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) regularne spożycie max. 200 mg kofeiny dziennie przez kobiety w ciąży jest bezpieczne dla dziecka

Zawartość kofeiny w wybranych napojach*

filiżanka czarnej kawy parzonej ciśnieniowo

100-150 mg

filiżanka kawy rozpuszczalnej

30-95 mg

filiżanka kawy parzonej po turecku

36-90 mg

filiżanka  espresso

57-65 mg

szklanka czarnej sypanej herbaty

44-65 mg

szklanka czarnej herbaty ekspresowej

20-46 mg

szklanka zielonej herbaty liściastej

25-42 mg

szklanka zielonej herbaty ekspresowej

25-38 mg

szklana czerwonej herbaty

ok. 30 mg

szklanka białej herbaty

ok. 15 mg

czekolada mleczna 100 g

20,8 mg

czekolada gorzka 100 g

66,5 mg

coca-cola 100 ml

9,4 mg

pepsi 100 ml

10,1 mg

filiżanka kawy bezkofeinowej

1-5 mg

*zawartość kofeiny w kawie i herbacie zależy od gatunku, ilości użytej do przygotowania naparu oraz czasu parzenia. Im dłużej parzona herbata, tym więcej kofeiny zawiera. W tabeli podano wartości uśrednione.

Kawa zbożowa

Kawa zbożowa ma wiele zalet i wydaje się być dobrym wyborem czy zamiennikiem kawy dla kobiet w ciąży. Ma delikatny kawowy smak i nie zawiera kofeiny, za to ma sporo błonnika, witamin z grupy B, polifenoli (przeciwutleniaczy), fosforu, potasu i magnezu. Zawiera również inulinę - prebiotyk, który sprzyja rozwojowi dobrej flory bakteryjnej w jelitach. Oprócz naturalnie obecnych witamin czy składników mineralnych, często jest wzbogacana przez producentów w dodatkowe ilości wapnia, żelaza, selenu czy magnezu, co również przynosi korzyści osobom ją pijącym. Jednak gdy jesteś w Słodkiej Ciąży zanim zdecydujesz się na wybór kawy zbożowej, powinnaś wziąć pod uwagę kilka ważnych informacji:

  • różnorodność kaw zbożowych na rynku przyprawia o zawrót głowy; są kawy mieszane z różnych zbóż i takie, które są w 100% z jednego zboża, dostępne są również kawy zbożowe mieszane z kawą kofeinową oraz kawy zbożowe z dodatkami np. echinacei, głogu, melisy czy żeńszenia,
  • z czego robi się kawę zbożową: z prażonych ziaren żyta, jęczmienia, orkiszu, prażonego buraka cukrowego, żołędzi, topinambura, cykorii,
  • ponieważ kawa zbożowa najczęściej składa się z poddanych obróbce termicznej ziaren zbóż ma zazwyczaj wysoki indeks glikemiczny i po jej wypiciu szybko wrasta poziom cukru we krwi,
  • indeksy glikemiczne kaw zbożowych różnią się, w zależności od składu kawy, zazwyczaj wynoszą powyżej 60, dlatego też nie są wskazane do spożycia w większych ilościach gdy masz cukrzycę ciążową,
  • do kaw zbożowych o najniższym IG należy kawa z cykorii i z topinamburu – IG 40 i te dwie kawy można polecić w umiarkowanej ilości do picia gdy jesteś w Słodkiej Ciąży,
  • dokonując zakupu kawy zbożowej uważnie czytaj etykiety i uważaj na dodatek cukru  bądź słodu jęczmiennego (zdarzają się w niektórych produktach, zwłaszcza w kawach smakowych).

Herbaty

Herbaty czarna, biała, czerwona (Pu-erh, Oolong, Puszong) i zielona ze względu na zawartość kofeiny nie są wskazane do spożycia przez kobiety w ciąży w dużych ilościach. Oprócz kofeiny, istotne znaczenie ma tutaj wysoka zawartość tanin oraz przeciwutleniaczy, które mogą osłabiać wchłanianie żelaza i kwasu foliowego, tak ważnych dla kobiet spodziewających się dziecka. 

Gdy jesteś w ciąży, wybieraj częściej herbaty owocowe, herbatę rooibos oraz herbatki ziołowe bezpieczne dla kobiet w ciąży.

Herbaty owocowe przygotowywane są z suszu owocowego, często także z dodatkiem suszu kwiatowego. Prawdziwe herbaty owocowe nie zawierają w sobie liści herbaty. Najpopularniejsze produkowane są  z maliny, dzikiej róży, cytryny, czarnej porzeczki, żurawiny. Często dodaje się do nich również pigwę, owoce aronii i jabłoni, płatki bławatka, borówki i poziomki. Ich wartości odżywcze są pochodnymi owoców, z jakich został przygotowany susz.

Herbata owocowa powinna być odpowiednio parzona - do filiżanki należy wsypać łyżeczkę herbaty, a następnie zalaćwodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Czas parzenia wynosi około 7-10 minut. Następnie należy usunąć owoce z dzbanka bądź zaparzacza, by napój nie nabrał gorzkiego, cierpkiego smaku. Herbaty owocowe nie powinny być ponownie zaparzane.

Herbata typu Rooibos przygotowywana jest z drobno pociętych liści czerwonokrzewu, nie zawiera garbników, dzięki czemu jest pozbawiona goryczy charakterystycznej np. dla herbaty czarnej czy zielonej. Nie zawiera kofeiny, bogata w makro- i mikroelementy (m.in. żelazo, potas, cynk, mangan, miedź, wapń, sód, magnez i fluor).

Do zaparzania herbat typu Rooibos warto użyć papierowego filtra (susz jest bardzo drobny i nie wszystkie sitka w pełni filtrują napar).  Susz zalewamy wrzątkiem i parzymy 3-5 min.  Herbaty Rooibos możemy parzyć dwukrotnie, przy drugim parzeniu – ok. 7-9 min.

Herbaty ziołowe nie zawierają kofeiny, pomagają w nawodnieniu organizmu, zawierają wiele cennych substancji oraz mogą pomóc w łagodzeniu niektórych ciążowych dolegliwości (więcej na Dolegliwości w czasie ciąży).  

Jakie herbaty ziołowe można pić w ciąży? M.in. herbatę imbirową, z mniszka lekarskiego, miętę pieprzową, melisę, rumianek, pokrzywę, lawendę, wiesiołek, lucernę, przywrotnik. Jeśli masz wątpliwości czy dana herbata ziołowa jest bezpieczna dla kobiet w ciąży zapytaj swojego lekarza prowadzącego.

Mleko 

Mleko krowie jest bardzo cennym źródłem wapnia, dlatego też jest istotnym elementem w diecie kobiet ciężarnych.  Dlatego też jeśli tylko nie masz zdrowotnych przeciwwskazań do jego picia (np. potwierdzona alergia na białko mleka krowiego), wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia powinno być stałym elementem w diecie kobiet spodziewających się dziecka. Gdy masz cukrzycę ciążową pamiętaj, że mleko zawiera cukier (zarówno to z laktozą, jak i bez) i ma wpływ na poziom glikemii, więc należy je zawsze uwzględniać w kalkulacjach ilości spożywanego cukru na posiłek, czy też licząc wymienniki węglowodanowe. Należy również zwrócić uwagę, że mleko pite rano na czczo, może bardzo szybko podnosić stężenie glukozy we krwi. Dlatego gdy jesteś w Słodkiej Ciąży raczej nie spożywaj mleka na pierwsze śniadanie i nie pij go jako samodzielny napój by zaspokoić pragnienie, tylko jako dodatek podczas posiłku. Wybieraj mleka półtłuste – zawartość tłuszczu 1,5% lub 2% i spożywaj ok. 100 ml na 1 porcję. Pamiętaj, że 100 ml mleka zawiera 5 g cukrów prostych.

Mleko kozie i owcze – zawierają porównywalną ilość cukru, jak mleko krowie. Zawartość składników mineralnych i witamin jest podobna jak w mleku krowim, chociaż na pierwszy plan wysuwa się wyższa zawartość wapnia, fosforu i magnezu oraz witaminy B3 i A. Mogą być traktowane jako alternatywa dla osób z alergią na kazeinę, jednak wiele danych wskazuje, że u osób uczulonych na białko mleka krowiego często występuje alergia krzyżowa na białka mleka koziego i owczego.

Mleka roślinne – coraz bardziej popularne, powstają w wyniku zmiksowania namoczonych ziaren lub nasion z wodą i odcedzenia. Najpopularniejsze są mleka: sojowe, ryżowe, migdałowe, kokosowe, owsiane, orkiszowe i sezamowe. Często bywają wzbogacone (fortyfikowane) w wapń, witaminę D, E czy  B12, mogą więc być również dobrym źródłem niezbędnym witamin i składników mineralnych.

Gdy masz cukrzycę ciążową i wybierasz mleko roślinne, zwrócić uwagę na:

  • zawartość cukrów prostych, niektóre mleka roślinne mają sporą ilość dodanych cukrów prostych, ich zawartość w 100 g mleka roślinnego może wynosić od 0,7 g do 7,4 g (co daje 15 łyżeczek cukru w 1 l mleka!) – wybieraj te o najniższej zawartości węglowodanów prostych
  • jak najkrótszy skład – najbardziej naturalne mleka roślinne mają kilka składników (woda, ziarno, olej roślinny,  substancje wzbogacające i ewentualnie sól), nie zawierają emulgatorów i stabilizatorów oraz dodatku cukru
  • zawartość wapnia – wybieraj te o najwyższej zawartości wapnia, jak mleko migdałowe oraz mleka wzbogacone w wapń (120 mg wapnia w 100 g mleka) 

Mleka roślinne wzbogacone w wapń i o niskiej zawartości cukrów prostych mogą być dobrym zamiennikiem mleka krowiego w diecie kobiet z cukrzycą ciążową.

Kakao

Kakao jest bogate w flawonoidy (przeciwutleniacze), które chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym, są bardzo ważnym wsparciem w profilaktyce przeciwnowotworowej, korzystnie wpływają na działanie układu sercowo-naczyniowego. Kakao jest skarbnicą związków mineralnych: magnezu, wapnia, żelaza, chromu, manganu, miedzi oraz cynku. Poprawia samopoczucie oraz wzmacnia koncentrację, poprawiając ukrwienie mózgu; działa regenerująco i odprężająco.

Kakao ma wiele zalet i wartości odżywczych, pamiętaj jednak, że jest napojem przygotowywanym na mleku, dlatego też gdy masz na nie ochotę kieruj się tymi samymi zasadami i wyborami, co przy picu mleka. Ważna jest jeszcze kwestia związana z tym jakie kakao wybrać? Klasyczne czy rozpuszczalne? Zdecydowanie klasyczne – to 100% nasiona z owoców kakaowca zmielone na proszek. Ma pełen, bogaty smak , bez dodatków i nie zawiera dodatku cukru w przeciwieństwie do kakao rozpuszczalnego (instant). Wśród tych ostatnich są prawdziwi rekordziści z 85 g cukru w 100 g produktu, co oznacza, że w 10 łyżeczkach takiego „kakao”, aż 8,5 stanowi cukier! Taka ilość cukru nie posłuży nikomu. A samego kakao w kakao rozpuszczalnym mamy jedynie pomiędzy 12 a 20%. Dlatego też będąc w Słodkiej Ciąży wybieraj kakao prawdziwe. Już pół łyżeczki prawdziwego kakao rozpuszczonego w 100 ml mleka wystarczy przy przygotować doskonały napój. Ponieważ mleko zwierzęce zawiera już cukier, najlepiej jest nie dosładzać tak przygotowanego napoju.
 

Soki

Gdy jesteś w Słodkiej Ciąży korzystniejsze dla utrzymania prawidłowej glikemii jest jedzenie owoców niż picie soków owocowych. Owoce są bogatym źródłem witamin i polifenoli.  Dzięki zawartości błonnika zjedzenie owocu daje uczucie sytości, podczas gdy wypicie soku w ilości o podobnej wartości energetycznej nie, a ciągle jest źródłem sporej dawki cukrów prostych (średnio 10 g w 100 ml). Jeśli masz ochotę napić się czegoś o owocowym smaku, wybieraj soki - tylko naturalne, niedosładzane, o niskim indeksie glikemicznym i wypijaj max. 100 ml soku dziennie rozcieńczonego wodą.

Jaki sok wybrać – wyciskany własnoręcznie  czy sok z kartonu?

  • soki z kartonu i soki z wyciskarki są porównywalne, trudno jednoznacznie wskazać, że jeden z nich ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych
  • sok z kartonu jest produkowany z tzw. soku zagęszczanego (koncentratu) przez dodanie takiej samej ilości wody jaka została usunięta w trakcie procesu zagęszczania,  do takiego soku producent może dodać aromat, miazgę i komórki miąższu z soku z owoców
  • zgodnie z prawem (Rozporządzenie Ministerstwa Rolnictwa i Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady) soki i ich koncentraty nie mogą być dosładzane, nie mogą zawierać konserwantów i sztucznych barwników
  • pasteryzacja zmniejsza ilość witamin w soku, ale w niedużym stopniu; dotyczy to witamin mało wrażliwych na temperaturę, głównie witaminy C
  • najlepiej wybrać sok 100%, gdyż zawiera on 100% soku, natomiast nektary mają co najmniej 25% lub 50% soku, a napoje owocowe mają powyżej 20% soku – to właśnie one – nektary i napoje owocowe są produktami o znaczącej ilości dodanego cukru i jego zamienników, sztucznych barwników, aromatów i nie są rekomendowane do picia w cukrzycy ciążowej
  • soki jednodniowe – nie są poddawane pasteryzacji, więc nie tracą zwłaszcza witamin wrażliwych na wysokie temperatury, lecz z kolei mogą zawierać drobnoustroje i pleśnie, dlatego nie powinny być stosowane w okresie ciąży
  • soki warzywne – obowiązują te same przepisy co soki owocowe, więc są wyprodukowane w 100% z warzyw i nie mają dodatku cukru. Ich wadą, zwłaszcza w przypadku cukrzycy ciążowej jest dużo niższa niż w warzywach zawartość błonnika. Możesz je wypić od czasu do czasu, lecz nie powinny zastępować codziennej zalecanej dawki warzyw w Twojej diecie. Jeśli decydujesz się na zakup soku warzywnego – wybierz ten bez dodatku soli.
     

Gdy jesteś w Słodkiej Ciąży pamiętaj o ograniczeniu spożycia cukrów prostych. Więcej informacji o węglowodanach i ich miejscu w diecie kobiet z cukrzycą ciążową:

Do góry