Slodkaciaza logo

Produkty białkowo - tłuszczowe

Białko i tłuszcze to niezbędne składniki pokarmowe w diecie każdego człowieka. W naturalnych produktach spożywczych oba składniki współwystępują. Słodka Ciąża wymaga umiejętnego doboru produktów białkowo-tłuszczowych w codziennym menu i zbalansowania zwiększonego zapotrzebowania na białko w okresie ciąży z odpowiednią ilością i jakością (rodzajem) tłuszczy. Poniższa tabela przedstawia zawartość obu składników pokarmowych w wybranych produktach pochodzenia zwierzęcego wraz z sugerowanym wyborem produktów o najkorzystniejszych proporcjach i zawartości białka i tłuszczu.

Zawartośc tłuszczu i białka w przypadkowych produktach pochodzenia zwierzęcego

  TŁUSZCZ BIAŁKO WYBÓR
BARANINA
Baranina (udziec, łopatka) 18 - 25 % 15,6 - 18 % :-(
CIELĘCINA
Cielęcina (udziec, łopatka) 2,4 - 3 % 19,9 - 20,5 % :-)
WIEPRZOWINA
Wieprzowina schab surowy 10 % 21 % :-)
Wieprzowina szynka surowa, łopatka, karkówka 21 - 25 % 16 - 18 % :-|
Wieprzowina żeberka 29,3 % 15,2 % :-(
Wieprzowina boczek bez kości 53 % 10,1 % :-(
WOŁOWINA
Wołowina polędwica 3,5 % 20,1 % :-)
Wołowina rosbef 7,3 % 21,5 % :-)
Wołowina rozbratel 10,1 % 16,7 % :-|
Wołowina szponder 15,7 % 19,3 % :-|
INDYK
Mięso z piersi indyka, bez skóry 0,7 % 19,2 %  :-)
Mięso z podudzia indyka, ze skórą 8,9 % 15,7 % :-|
Mięso z udźca indyka, bez skóry 6,4 % 18,4 % :-)
Skrzydło indyka 11,4 % 16,5 % :-|
KACZKA
Kaczka tuszka 28,6 % 13,5 % :-(
Mięso z piersi kaczki, ze skórą 11 % 25 % :-|
Mięso z piersi kaczki, bez skóry 2,5 % 28 % :-)
KURCZAK
Kurczak, tuszka 9,3 % 18,6 % :-|
M5ięso z piersi kurczaka, bez skóry 1,3 % 21,5 % :-)
Udka kurczaka, ze skóra 10,2 % 16,8 % :-|
Mięso z udka kurczaka, bez skóry 6 % 17,8 % :-)
Skrzydło z kurczaka 12,2 % 19,2 % :-|
KRÓLIK
Królik, tuszka 8 % 21 % :-)
WĘDLINY
Baleron gotowany 20,2 % 15,1 % :-(
Kabanos 24,3 % 27,4 % :-|
Kiełbasa krakowska sucha 24,8 % 25,6 % :-|
Kiełbasa mortadela 17,7 % 12 % :-(
Kiełbasa myśliwska sucha 20,1 % 27,8 % :-|
Kiełbasa śląska 15,3 % 18,4 % :-|
Kiełbasa toruńska 20,1 % 20,9 % :-(
Kiełbasa zwyczajna 15,6 % 17,6 % :-|
Kiełbasa żywiecka 26,3 % 20,3 % :-(
Mielonka 11,7 % 12,8 % :-(
Parówki popularne wieprzowe 34,3 % 9,5 % :-(
Salami 53,7 % 21,6 % :-(
Szynka wieprzowa wiejska 20,3 % 17,1 % :-|
Szynka wieprzowa gotowana 18,3 % 16,4 % :-|
Szynka wołowa gotowana 2 % 20,9 % :-)
Polędwica z indyka 4,6 % 15,8 % :-)
Szynka z indyka 1,6 % 17,1 % :-)
Kabanosy z kurczaka 17,4 % 22,8 % :-|
Kiełbasa szynkowa z kurczaka 5 % 16,2 % :-)
Parówki z kurczaka 22,4 % 10,8 % :-(
Polędwica, szynka z piersi z kurczaka 1,2 % 20,4 - 21,2 % :-)
RYBY ŚWIEŻE
Dorsz świeży, filety bez skóry 0,3 % 16,5 % :-)
Flądra świeża 1,8 % 16,5 % :-)
Halibut biały, świeży 1,9 % 20,1 % :-)
Karp świeży 4,2 % 18 % :-)
Łosoś świeży 13,6 % 19,9 % :-)
Makrela świeża 11,9 % 18,7 % :-)
Mintaj świeży 0,6 % 16,6 % :-)
Morszczuk świeży 2,2 % 17,2 % :-)
Pstrąg tęczowy, świeży 9,6 % 18,6 % :-)
Sandacz świeży 0,7 % 19,2 % :-)
Sardynka świeża 9,6 % 20,6 % :-)
Szczupak świeży 0,8 % 18,4 % :-)
Śledź świeży 10,7 % 16,3 % :-)
Śledź solony 15,4 % 19,8 % :-|
RYBY WĘDZONE
Dorsz wędzony 0,5 % 22,1 % :-|
Łosoś wędzony 8,4 % 21,5 % :-|
Makrela wędzona 15,5 % 20,7 % :-|
Wegorz wędzony 28,6 % 17,9 % :-(
MLEKO I PRZETWORY MLECZNE
Mleko spożywcze 3,5 % tłuszczu 3,5 % 3,3 % :-|
Mleko spożywcze 2 % tłuszczu 2 % 3,4 % :-)
Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu 1,5 % 3,4 % :-)
Śmietana 18 % tłuszczu 18 % 2,5 % :-|
Śmietana 12 % tłuszczu 12 % 2,7 % :-|
Jogurt naturalny 2 % tłuszczu 2 % 4,3 % :-)
Kefir 2 % tłuszczu 2 % 3,4 % :-)
Maślanka 0,5 % tłuszczu 0,5 % 3,4 % :-)
SERY TWAROGOWE
Ser twarogowy chudy 0,5 % 19,8 % :-)
Ser twarogowy półtłusty 4,7 % 18,7 % :-)
Ser twarogowy tłusty 10,1 % 17,7 % :-|
Serek twarogowy homogenizowany, pełnotłusty 11 % 12,7 % :-|
Serek twarogowy ziarnisty 4,3 % 12,3 % :-)
Serek typu "Fromage", naturalny 37,1 % 10,2 % :-(
SERY PODPUSZCZKOWE, DOJRZEWAJĄCE
Ser brie pełnotłusty 28% 19,8 % :-(
Ser cambert pełnotłusty 23 % 21,4 % :-(
Ser edamski tłusty 23,4 % 26,1 % :-|
Ser ementaler pełnotłusty 29,7 % 28,8 % :-|
Ser gouda pełnotłusty 22,9 % 27,9 % :-|
Ser tylżycki tłusty 25 % 27,8 % :-|
Ser typu "Feta" 16 % 17 % :-|
Opracowano na podstawie: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa, 2005; Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, PZWL, Warszawa, 2012

:-) JEDZ CZĘSTO

:-| JEDZ RZADZIEJ

:-( UNIKAJ

Do góry